آنچه در این مقاله می خوانید :
مزوتراپی مو چیست؟
در مزوتراپی مو مواد مغذی به شکل مایع از قبیل ویتامین ها، عصاره برخی از گیاهان دارویی، پروتئین و اسیدهای آمینه در پوست سر تزریق و به طور مستقیم توسط ریشه های مو جذب می گردد.
محلول های متفاوتی توسط لابراتوارهای مختلف جهت استفاده در مزوتراپی مو تولید و عرضه می شوند.
موثرترین ترکیبات موجود در محلول های مورد استفاده در مزوتراپی عبارتند از:
۱- ویتامین ها: بویژه بیوتین، ویتامین B5(اسید پانتوتنیک) و ویتامین ث: این سه ویتامین باعث تقویت و افزایش جریان خون در ریشه موها می گردند.
۲-عصاره گیاهان: چهار گیاه جینسنگ(Ginseng)، جینکوبیلوبا(Ginkgo Biloba)، نخل اره ای(Saw Palmetto) و رزماری(Rosemary) رایج ترین گیاهانی می باشند که در محلول های مصرفی در مزوتراپی به شکل روغن و یا عصاره مورد استفاده قرار می گیرند، مکانیزم اصلی هر ۴ گیاه افزایش خون رسانی به ریشه موهاست.
گیاه نخل اره ای ظاهرا باعث کاهش اثرات مخرب هورمون دی هیدروتستوسترون(DHT) بر ریشه موها نیز می شود از اینرو مصرف محلول هایی که حاوی این گیاه می باشند برای آقایان مناسب تر است، یکی از دلایل متداول ریزش مو در آقایان افزایش تبدیل هورمون تستوسترون به DHT با افزایش سن است.
۳-پروتئین و اسیدهای آمینه: برخی از محلول های مزوتراپی حاوی پروتئین های گیاهی می باشند که از حبوبات مانند سویا و نخود تهیه می شوند، مو از پروتئینی بنام کراتین ساخته شده است و تزریق این نوع محلول ها باعث تقویت ریشه موها و افزایش ضخامت تارهای مو می گردد.
۴-برخی از محلول ها نیز حاوی اسیدهای آمینه از قبیل سیستئین(Cysteine)، تائورین(Taurine) و متیونین(Methionine) می باشند، این اسیدهای آمینه حاوی گوگرد بوده که برای سلامت موها ماده ای ضروری است، امروزه کمبود این ۳ اسید آمینه در بدن بسیاری از افراد بویژه کسانی که با ریزش و نازکی تارهای مو مواجه هستند دیده می شود.
مقایسه کاشت مو و مزوتراپی
بارها درباره کاشت موی سر و مزایای آن و انواع کاشت مو صحبت کردیم. در حال حاضر برای درمان ریزش مو از تکنیک ها و روش های مختلفی از جمله ترمیم مو و مزوتراپی مو استفاده می شود. اما همانطور که گفته ایم مسئله ریزش مو، بسیار حساس و مهم است و اولین قدم برای درمان، مراجعه به موقع به پزشک متخصص کاشت مو است.
با بررسی های اولیه (و در صورت نیاز انجام یک سری آزمایش ها) پزشک متخصص براحتی عامل ریزش مو در آن فرد را شناسایی کرده و سپس در حین جلسات مشاوره، مراجعه کننده را نسبت به بهترین روش درمان ریزش مو آگاه کرده و در صورت نیاز اقدام به درمان و کاشت مو می کند. نکته مهم اینجاست که کاشت مو همیشه تنها روش درمان ریزش مو نیست و ممکن است در برخی موارد، با استفاده از داروها (مثل فیناستراید و ماینوکسیدیل) و یا تکنیک های ترمیم مو (مانند مزوتراپی و یا روش prp) هم می توان تا حدودی مشکل را برطرف کرد.
مزوتراپی بدلیل شرایط خاصی که دارد، برای افراد با توجه به وضعیت سلامت و بدن آنها متفاوت است ولی معمولا در بیشتر موارد در سه جلسه و هر جلسه هم بین بیست الی چهل دقیقه طول می کشد. بین این جلسات اغلب دو یا سه هفته فاصله است تا در این مدت، مواد تزریق شده به خوبی در بدن فرد جذب شوند و بهترین نتیجه در پایان کار حاصل شود.
ضمنا معمولا سه یا چهار روز پس از انجام هر مرحله تزریق، نتایج اولیه دیده می شود و علائم بهبودی کم کم مشخص می شود.
هدف از مزوتراپی چیست؟
برای کسانی که موی سالم دارند، از مزوتراپی برای مراقبت از موها و پیشگیری از ریزش آنها استفاده میشود. در این افراد مزوتراپی باعث افزایش رشد موها شده و آن دسته از فولیکولهایی که در فاز تلوژن (فاز استراحت) از چرخه رشد مو ماندهاند را فعال میسازد. به این ترتیب ریزش موها به تأخیر افتاده و فاز فعال رشد آنها طولانیتر میشود و موها انعطافپذیری و درخشندگی بیشتری پیدا میکنند.
در افرادی که موی آسیبدیده دارند یا به ریزش مو دچار شدهاند، از مزوتراپی جهت القاء کردن فاز رشد فعال موها، بهبود ساختار مو، رفع سفیدی موها، افزایش ترشح چربیهای طبیعی (سبوم) از غدد چربی پوست سر و تقویت ماهیچههای نگهدارنده موها استفاده میشود.
در صورتی که ریزش مو به خاطر ابتلاء به بیماریهای داخلی مختلف باشد، عمل مزوتراپی به منظور متوقف کردن روند ریزش موها انجام میگیرد.
رشد مجدد موهای ریخته
مزوتراپی نه تنها به توقف روند ریزش موها کمک میکند، بلکه موجب رشد مجدد موهایی که فولیکولهای آنها زنده ولی در حالت “خواب” به سر میبرد، میشود. هر چقدر استفاده از روش درمانی مزوتراپی را زودتر شروع کنید، شانس باقی ماندن موها و توقف ریزش آنها بیشتر خواهد بود.
عمل مزوتراپی به صورت دورهای و در قالب یک سری جلسات درمانی متوالی انجام میشود. تعداد جلسات لازم برای هر بیمار بسته به شدت ریزش موها و نتایج مورد انتظار برای او متغیر خواهد بود. زمان دقیق جلسات به چرخه رشد موها در بیمار و زمان لازم برای اثربخشی داروهای تزریق شده بستگی دارد. پس از پایان این سری از جلسات درمانی، در صورتی که پزشک تشخیص بدهد، ترکیب دارویی مورد نظر هر ماه یک بار در بیمار تزریق میشود تا به حفظ نتایج به دست آمده کمک کند. در این صورت مزوتراپی میتواند آثار و نتایج بادوام و ماندگاری داشته باشد.
مزوتراپی چه فوایدی دارد؟
مزوتراپی از مزایا و فواید بسیار زیادی برخوردار است که باعث گسترش روزافزون استفاده از آن در سراسر دنیا شده است. برخی از مهمترین مزایای مزوتراپی عبارت است از:
- روشی کاملاً ایمن و بیخطر است.
- عوارض جانبی از قبیل آلرژی و حساسیتهای دارویی به دنبال ندارد.
- نیازی به استفاده از بیحسی یا بیهوشی ندارد.
- دوره بهبودی پس از عمل بسیار سریع است.
- عملی کاملاً بدون درد و ناراحتی است.
نتایج مورد انتظار از عمل مزوتراپی کدام است؟
مهمترین آثار و نتایجی که عمل مزوتراپی برای یک شخص میتواند داشته باشد، شامل موارد زیر است:
- افزایش حجم، پُرپشت شدن و تقویت رشد موها
- جلوگیری از ریزش شدید و سریع موها
- تحریک فولیکولهای مو جهت ورود به فاز فعال (آناژن) در چرخه رشد خود
- تقویت موها و بازیابی موهایی که قبلاً ریخته است.
نکات مراقبتی پس از درمان با مزوتراپی شامل چه مواردی است؟
- پس از درمان با مزوتراپی به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت موضع تحت درمان کمی قرمز و متورم میشود و بیمار دچار سوزش و خارش خواهد شد.
- ماساژ دادن موضع مورد نظر به تسکین درد کمک میکند و باعث پخش شدن مواد تزریق شده در این قسمت خواهد شد.
- بیمار باید به مدت ۴۸ ساعت از ورزش کردن و انجام دادن فعالیت جسمانی سنگین خودداری کنند زیرا ورزش کردن باعث میشود که بیمار عرق کند و محلول تزریق شده از طریق منافذ پوست خارج شود که این امر باعث کاهش میزان اثرگذاری درمان خواهد شد.
- بیمار باید حداقل به مدت ۸ ساعت پس از درمان با مزوتراپی از دوش گرفتن یا شستن سر خود اجتناب کند و تا ۴۸ ساعت پس از درمان از حمام داغ استفاده نکند.
- بیمار باید به مدت ۴۸ ساعت پس از درمان از قرار گرفتن در معرض نور آفتاب خودداری کند اما در صورتی که مجبور است در مقابل نور آفتاب قرار بگیرد باید از ضد آفتاب مناسب با عیار حفاظتی ۵۰ استفاده کند.
- بیمار میتواند برای رفع کبودی از پماد یا ژل آرنیکا استفاده کند.
- بیمار باید به مقدار کافی آب بنوشید تا بدن او دچار کم آبی نشود.