علت‌ سیاه شدن جای جوش: راهنمای جامع+ دستورالعمل درمان آن

علت سیاه شدن جای جوش یکی از مشکلات رایج است که بسیاری از افراد پس از درمان جوش با آن مواجه می‌شوند. این تیرگی‌ها معمولاً به دلیل التهاب ناشی از جوش، افزایش تولید ملانین یا حتی عفونت ایجاد می‌شوند و می‌توانند مدت‌ها پس از بهبودی جوش باقی بمانند. اگر این لکه‌ها درمان نشوند، ممکن است به مشکلات پوستی بلندمدت و حتی لکه‌های دائمی تبدیل شوند که ظاهر پوست شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

این علائم ممکن است موجب کاهش اعتماد به نفس و ناراحتی‌های روحی شود. در حالی که بسیاری از افراد تصور می‌کنند این تیرگی‌ها به طور طبیعی محو می‌شوند، در واقع، درمان آن‌ها نیازمند توجه ویژه و روش‌های پزشکی مؤثر است. در این مقاله، به بررسی دقیق علت‌ها و راهکارهای درمانی برای رفع سیاهی جای جوش پرداخته‌ایم. همچنین، بهترین روش‌ها و بهترین دکتر برای درمان جای جوش را معرفی خواهیم کرد تا بتوانید پوست صاف و بدون لک را به دست آورید.

The cause of the blackening of the boil
علت سیاه شدن جای جوش

برای تشخیص و درمان بیماری خود باپزشکان ما در تماس باشید

علت تیره شدن جای جوش و آکنه چیست؟

همه‌ی افراد غدد ترشح کننده‌ی چربی در پوست را دارند که در شرایط نرمال ترشحات این غدد در سطح پوست آزاد میشود و باعث تنظیم PH پوست میشود. هر عاملی که این روند را دچار تغییر یا اختلال کند، میتواند باعث بروز مشکلی شود که در حال حاضر به آن جوش می گوییم.

به عنوان مثال اگر ترشح این چربی ها بیش از اندازه شود یا آلودگی‌های سطح پوست و سلول های شاخی سطح پوست به موقع پاکسازی نشود؛ میتواند باعث بسته شدن خروجی مجاری ترشح کننده‌ی چربی شود و اصطلاحا جوش‌های غیر التهابی رخ دهد.

حال اگر فردی در سطح پوست خود باکتری هم داشته باشد؛ خصوصا باکتری ای به نام پروپیونی(باکتری آکنه)، نفوذ این باکتری به مجاری غدد چربی و واکنش بدن به این نفوذ می‌تواند باعث جوش‌هایی شود که ما به آن جوش‌های التهابی یا عفونی یا اصطلاحا آکنه میگوییم.

بسیار عوامل دیگری هم هستند که از نظر متخصصان میتوانند به عنوان علت بروز جوش مطرح شوند؛ مانند اختلالات هورمونی خصوصا در بانوان، انواع داروها مانند انواع کورتیکواستروئید‌ها  یا همان کورتون ها ، لیتیوم و غیره یا واکنش به انواع داروها مثل آنتی‌بیوتیک ها خصوصا استفاده‌ی طولانی مدت و زیاد از لوازم آرایشی به خصوص پنکیک و کرم پودر به روی صورت باشد که همه‌ی این‌ها در نهایت منجر به بسته شدن این مجاری ترشح کننده‌ی چربی و ایجاد جوش در صورت میشود.

هنگامی که جوشی به وجود می آید، بدن انسان به صورت خودکار با تشکیل سلول‌های جدید پوست درمان را آغاز می‌کند، اما ممکن است سلول‌هایی که برای کمک به بازسازی سطح صاف پوست شما فرستاده می‌شوند، حاوی ملانین بیش از حد باشند. ملانین چیزی است که به پوست شما رنگ می‌دهد و زمانی سلول‌های پوستی ناحیه خاصی از بدن، ملانین بیشتری نسبت به سایر نقاط داشته باشند، آن قسمت داروی تیرگی و لک می‌شود.

انواع جای جوش و آکنه و علت تیرگی جای جوش

جوش و آکنه خصوصا انواع التهابی و عفونی آن میتوانند باعث به جا ماندن آثاری از خودشان در سطح پوست شوند. اولین اثری که این جوش ها در سطح پوست می گذارند؛ قرمزی در ابتدای روند بهبود است که ما به آن اریتم یا قرمزی بعد از التهاب میگوییم. این قرمزی به مرور میتواند تبدیل به لک‌های قهوه‌ای تا زرد رنگ شود و در حالت عادی این لکه‌های قهوه‌ای بین 6 ماه تا 12 ماه زمان میبرد تا بهبود پیداکند.

اما درانواع خیلی شدیدتر و التهابی و عفونی جوش‌ها ممکن است جای آن‌ها بیشتر از یه لکه ساده به روی صورت ما بماند و به علت کلاژن سازی نامناسب در محل التهاب به صورت فرورفتگی پوست یا سفتی آن شویم که در علم پزشکی به این اثر میگوییم اِسکار. اِسکارهای بعد از جوش را بر اساس فرم ظاهری که دارند به 3 دسته اصلی تقسیم می‌کنیم؛ رولینگ اِسکارهای مواج، آیس پیک یا اِسکارهایی مثل کوه یخ همان اِسکارهایی که مانند فرورفتگی‌های سوزن مانند به روی سطح پوست هستند و اسکار باکس کار که یک سری اسکارهای کم عمق ولی بسیار وسیع هستند.

بهترین و سریع‌ترین راهکارها برای درمان تیره شدن جای جوش

بسیار غیر منطقی‌ست که شما توقع داشته باشید که جای جوش به صورت معجزه وار ظرف 1 هفته تا 10 روز درمان پیدا کند و اگر لک را به حال خود رها کنیم که 6 ماه تا 12 ماه زمان می‌برد؛ و اگر اسکار به حال خود رها شود که اصلا و ابدا با گذشت زمان هم درمان پیدا نمی‌کند.

پس در درمان خانگی جای جوش یکی از روش‌هایی که میتواند لک‌ها را درمان کند و حداقل نیاز به ۶ تا ۸ هفته زمان دارد؛ در صورتی که همین جای جوش ها را بخواهید در کلینیک‌های زیبایی درمان کنید احتمالا ظرف 3 تا 4 هفته بعد از شروع درمان اوضاع صورت کاملا بهتر میشود.

اما درباره‌ی اِسکارهای رولینگ، آیس پیک و باکس کار که صحبت کردیم این زمان کاملا متفاوت است. درمان در منزل حداقل 6 ماه تا 12 ماه زمان نیاز دارد که اوضاع اِسکارها نسبت به شرایط اولیه حدود 50 درصد بهبود داشته باشد و در کلینیک با استفاده از درمان‌های ترکیبی بین 4 تا 6 هفته زمان نیاز خواهد داشت که این اِسکارها حداقل 50 درصد بهبود پیدا کنند.

در نتیجه علت تیره شدن جای جوش و آکنه در خانه 6 تا 8 هفته،  درکلینیک 3 تا 4 هفته است و بهبود اِسکار در منزل 6 تا 12 ماه و در کلینیک 4 تا 6 هفته است. نکته دیگر این است، هر اِسکاری که در صورت دیده میشود در نهایت در انتهای دوره‌ی درمان توقع داریم نسبت به نقطه شروع حدود 70 تا 80 درصد بهبودی داشته باشیم، و به این منظور نیست که  جای جوش کاملا برطرف شود و فردی که اِسکار دارد، یک پوست مثل پوست بچه ای ده ساله پیدا کند.

عوارض درمان سیاهی جای جوش

از مهم‌ترین عوارض و شایع‌ترین عوارض درمان‌های دارویی، قرمزی، التهاب، پوست ریزی و خشکی پوست که با تنظیم دارویی میتواند این مشکل رفع شود و همین درمان‌ها باعث افزایش حساسیت پوست به نور خورشید میشوند و این یعنی استفاده از ضد آفتاب در طول درمان اِسکار بسیار واجب خواهد بود.

درمان‌های اسکارهای غیر از لک هم همین مواردی که نام برده ایم است، در کنار اینکه ممکن است درد و کبودی ناشی از اقدامات و روند های درمانی داخل کلینیک را باید به این مسئله اضافه کنیم که جای نگرانی نیست و کاملا موقتی است و ظرف 1 هفته تا 10 روز بهتر میشود.

چگونه از بروز جوش و تیره شدن جای آن پیشگیری کنیم؟

بهترین راه جلوگیری از جای جوش، پیشگیری از جوش زدن است.یعنی هر انسانی باید یک روتین پوستی مرتب و منظم داشته باشد و با داشتن یک روتین پوستی کاملا راحت میتواند از بروز جوش پیشگیری کند.

اگر هم صورت به هر دلیلی دچار جوش شد اقدام به درمان سریع آن می‌تواند کمک کند که نه لکی در صورت فرد باقی بماند و نه اجازه‌ی تشکیل اِسکار را دهیم. تمام این درمان‌ها هم باید توسط پزشک انجام شود؛ در مواردی که ما میدانیم علت زمینه‌ی اختلالات هورمونی است مهمترین کار تنظیم هورمون‌ها ، درمان و گرفتن داروهای تنظیم کننده‌ی هورمون‌های جنسی  است.

درمان سیاه شدن جای جوش در خانه

در این باره، ما امکانات حرفه ای و کاملی در دسترس نداریم که بخواهیم کاری اساسی انجام دهیم؛ اما بیشترین تمرکز در درمان‌های خانگی به روی علت تیرگی جای جوش یا همان لک ها است و به روی اِسکارها عملا کاری نمیتوان انجام داد. اما از درمان‌های خانگی به انواع ماسک‌های خانگی می‌خواهیم اشاره کنیم که مواد اصلی این ماسک ها به راحتی در دسترس هستند.

بعضی از این موارد را نام میبریم که با ترکیب هر کدام از این مواد خمیری به دست می آید که از آن میشود به عنوان ماسک خانگی استفاده کرد.

گلاب

اولین مورد، بهترین و موثرترین مایع و محلولی که در خانه داریم گلاب است که یک ضد لک کاملا قوی است؛ و باید روزی یکبار به عنوان مثال صبح‌ها به روی صورت اسپری شود.

جوپرک

دومین مورد، جو پرک است که آن را پودر کرده و در ترکیب با ماست یا گلاب مثل یک خمیر درآورده و بر روی صورت مالیده شود و بعد از 10 الی 15 دقیقه شروع به ماساژ دادن کرد. جو پرک یک لایه بردار قوی و روشن کننده‌ی خیلی خیلی فوق‌العاده است که علاوه بر آن خاصیت ضد التهابی هم دارد.

شکر

سومین مورد،دانه‌های شکر همراه با سایر موادی که در آن ها حل نشود؛ مانند انواع روغن‌ها میتواند به عنوان یک لایه بردار و دانه های اسکراپ بسیار به کار آید.

روغن درخت چای

چهارمین مورد،روغن درخت چای یک ضد التهاب فوق العاده قوی و نوع  درمان با آن حتی در علم پزشکی هم ثابت شده است؛ در کنار این که ترشح چربی پوست را هم می‌تواند تنظیم کند.

چای سبز

پنجمین مورد، چای سبز است. بعد از اینکه چای سبز را دم کردید،چایی دم کشیده را بگذارید تا سرد شود و از آن استفاده کنید. چای سبز خیلی خوب میتواند التهاب و قرمزی ناشی از جوش‌هایی که در صورت در حال حاضر وجود دارد را کنترل کند.

انواع اسکراپ ها

این اسکراپ ها می‌توانند اسکراپ‌هایی باشد که یا به صورت دست ساز یا از فروشگاه ها که آن ها را شرکت ها تولید می‌کنند باشد.. لایه‌برداری منظم میتواند خیلی کم بر روی جای جوش های سطحی هم علاوه بر درمان لک کمک کند.

قالب یخ

قالب یخ یک درمان بسیار ساده و راحتی برای کنترل التهاب سطح پوست است، مخصوصا زمانی که جوش به روی صورت وجود دارد.

عسل

عسل بهترین ترمیم کننده‌ی طبیعی پوست در حال حاضر در دنیا است که می‌توانند همان دانه‌های شکر را داخل عسل هم بریزید و از آن به عنوان یک اسکراپ خانگی استفاده کنید.

آگاه باشید که در استفاده از این ماسک‌های خانگی هم نباید زیاده‌روی کنید؛ در پوست های خشک هفته‌ای 1 بار و در پوست های چرب نهایت هفته‌ای 2 بار استفاده شود.

داروی قوی برای از بین بردن جای جوش

در علت سیاه شدگی جای جوش از انواع داروی قوی برای از بین بردن جای جوش، روشن کننده و ضد لک استفاده می‌کنیم. به عنوان مثال داروی آداپالن، آزلائیک اسید، انواع  AHAهای ضعیف که ترکیبات لایه بردار های شیمیایی هستند، ویتامین سی،گلوتاتیون و سایر موادی که در علت تیره شدن جای جوش میتوانند به افراد کمک کنند.

درمان اِسکار کمی سخت‌تراست و باید با استفاده از داروی قوی برای از بین بردن جای جوش و لایه‌بردار های قوی‌تر مثل سالیسیلیک اسید، گلیکولیک اسید با درصد های بالا، مالیک اسید، ماندلیک اسید همراه انواع ترمیم کننده‌ها و محرک های رشد سلولی مثل ترتینوئین استفاده می‌کنیم تا بتوانیم علت تیره شدن جای جوش را در خانه انجام دهیم.

برای تشخیص و درمان بیماری خود باپزشکان ما در تماس باشید

سخن پایانی

علت سیاه شدن جای جوش معمولاً به عوامل متعددی مانند التهاب، عفونت یا تولید بیش از حد ملانین باز می‌گردد. این تیرگی‌ها اگر به درستی درمان نشوند، می‌توانند به لکه‌های دائمی تبدیل شوند و زیبایی پوست را تحت تاثیر قرار دهند. در بسیاری از موارد، درمان‌های خانگی یا استفاده از محصولات معمولی نمی‌تواند تاثیر قابل توجهی در رفع این تیرگی‌ها داشته باشد. به علاوه، در صورت عدم توجه، این لکه‌ها ممکن است بدتر شوند و به مشکلات پوستی دیگری مانند اسکارهای دائمی منجر شوند.

اگر شما نیز با این مشکل روبرو هستید و از تیرگی‌های جای جوش رنج می‌برید، وقت آن است که به متخصصان کلینیک ما مراجعه کنید. تیم تخصصی ما با استفاده از روش‌های پیشرفته درمانی می‌تواند علت دقیق این مشکلات را شناسایی کرده و بهترین درمان‌ها را برای بازگرداندن سلامت و زیبایی پوست شما ارائه دهد. با مراجعه به کلینیک ما، می‌توانید از روش‌های تخصصی و موثر برای کاهش این مشکلات بهره‌مند شوید. برای مشاوره و تعیین وقت ملاقات، همین حالا با ما تماس بگیرید و گام‌های مؤثری برای بهبود پوست خود بردارید.