پماد هیدروکینول برای جای جوش

داشتن پوستی سالم و شاداب، آرزویی است که هر انسانی در زندگی دارد. اما سبک اشتباه زندگی، مصرف غذاهای ناسالم، تغییرات هورمونی، بیماری‌ها و … احتمالاً روی جوانی و زیبایی پوست تاثیرات منفی بر جای بگذارند. یکی از این اثرات ناخوشایند جوش و اسکار به جامانده بر روی صورت است. روش‌های متعددی برای رفع این مشکل وجود دارد که یکی از آن‌ها پماد هیدروکینول برای جای جوش است. نکته مهمی که نباید فراموش کنید این است که استفاده خودسرانه از این پماد و داروهای موضعی حاوی هیدروکینول ممنوع است؛ چون می‌تواند واکنش‌ها و عوارضی مانند لکه‌های شدید پوستی و مشکلات عدیده در پوست را به وجود آورد.


Hydroquinone-ointment-Acne

پماد هیدروکینول برای جای جوش چیست و چگونه عمل می‌ کند؟

این روزها برخی از افراد از محصولاتی مانند پماد هیدروکینول برای جای جوش و یا ترکیب هیدروکینون و زینک اکساید برای رفع آثار برجای مانده از جوش خود استفاده می‌کنند. ما در این مقاله می‌خواهیم به این سوال پاسخ دهیم که هیدروکینول چیست؟ عملکرد آن چگونه است؟ آیا هیدروکینون سرطان زاست؟
اگر صبور باشید، به پاسخ تمامی این سوالات دست پیدا خواهید کرد. اما در ابتدای امر اجازه دهید به بررسی این موضوع بپردازیم که هیدروکینول چیست؟
این ماده در اصل یک نوع ترکیب آلی آروماتیک است که معمولاً در غلظت 2 و 4 درصد تولید می‌شود و از آن برای روشن کردن پوست و رفع آثار به جا مانده از جوش استفاده می‌نمایند. البته به سبب عوارضی که این کرم با خود به همراه دارد، این روزها آن را با غلظت 2 درصد تولید می‌نمایند. غلظت‌های بالاتر این کرم، تنها با تجویز بهترین دکتر برای درمان جای جوش و برای برخی از بیماران خاص مورد استفاده قرار می‌گیرد.
پماد هیدروکینول به دو صورت بر روی پوست انسان تاثیر می‌گذارد؛ شیوه اول به این صورت است که سلول‌هایی که مسئول تولید رنگدانه هستند را به کلی از بین برده و نابود می‌کند. در روش دوم، این پماد سلول‌های رنگساز را فریب داده و از تولید دانه‌های رنگی بر روی پوست جلوگیری به عمل می‌آورد.
فریب پماد هیدروکینول به این صورت است که این پیام را به سلول‌ها منتقل می‌کند که رنگ دانه‌های رنگی بسیار زیادی تولید شده‌اند و دیگر نیازی به تولید مجدد آن‌ها نیست.
بنابراین می‌توان به این نتیجه رسید که پماد هیدروکینول برای جای جوش با از بین بردن سلول‌های رنگی زیر پوست و فریب دادن آن‌ها، موجب می‌شود که پوست رنگدانه‌های کمتری تولید کند. بنابراین پس از آن که لایه رویی پوست از بین رفت، لایه جدیدی که جایگزین آن می‌شود، از لکه‌ها و تیرگی‌های کمتری برخوردار است.
نکته بسیار مهم:
فراموش نکنید که هیدروکینول علاوه بر تاثیرات مثبتی که دارد، دارای ویژگی‌های منحصر به فردی است که این دارو را تبدیل به یک داروی خیلی خاص برای رفع تیرگی پوست نموده است. بنابراین شما زمانی باید از پماد هیدروکینول برای جای جوش استفاده کنید که: لکه‌ها خیلی عمیق هستند، لکه‌ها حالت ملاسما دارند، هورمون‌ها در ایجاد لکه موثر بودند و پزشک متخصص آن را تجویز نموده باشد.
چون خودِ داروی هیدروکینول (به خصوص با قرار گرفتن در معرض تابش نور خورشید) می‌تواند باعث ایجاد حساسیت‌های وسیع و لکه‌های پوستی عمیق شود که درمان آن‌ها بسیار دشوار و حتی غیر ممکن است.

 

آیا هیدروکینون سرطان زاست و مصرف آن برای پوست خطرناک است؟

یکی دیگر از مهم‌ترین سوالاتی که ممکن است برای برخی از افراد به وجود آید این است که آیا هیدروکینون سرطان زاست؟ و آیا مصرف آن برای پوست مضراتی به همراه دارد؟
در پاسخ به این سوالات باید بگوییم هیدروکینول از سال 1820 کشف شد و از همان زمان تولید انبوه آن آغاز شد. شاید برای شما نیز جالب باشد بدانید که این کرم تا سال 2006 به عنوان یکی از کرم‌های ضد لک پرفروش در دنیا شناخته شده بود. اما پس از آن و طی انجام آزمایشات مختلف توسط محققان نشان داده که استفاده طولانی مدت از کرم یا پماد هیدروکینول باعث افزایش سلول‌های سرطانی پوست می‌شود.
به همین دلیل، تولید کرم هیدروکینول در بسیاری از کشورها به سبب خاصیت سرطان زایی بودن آن ممنوع شد. ترکیباتی که در این کرم وجود دارند، شامل موادی مانند جیوه و گلوکوکورتیکوئید هستند. این ترکیبات در عملکرد آنزیم‌هایی که مسئول تولید ملانین یا همان رنگدانه‌های پوستی هستند، اختلال به وجود آورده و احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهند.‌
هر چند پماد هیدروکینول رنگدان‌های پوست را کاهش می‌دهد، اما مشکلی که برای پوست به وجود می‌آورد این است که آن را در برابر تابش اشعه ماوراء بنفش آسیب پذیر می‌نماید. به همین سبب است که پزشکان همواره به کسانی که قصد استفاده از این کرم را دارند، پیشنهاد می‌کنند که حتماً در هنگام قرار گرفتن در معرض نور خورشید، از یک کرم ضد آفتاب قوی استفاده نمایند. همچنین در هنگام مصرف این کرم، نباید از محصولاتی که حاوی بنزوئیل پراکسید یا هیدروژن پراکسید هستند استفاده نمایید.

 

طریقه استفاده کرم هیدروکینون برای جای جوش چگونه است؟

ما در قسمت قبل سعی کردیم یک پاسخ کامل و منطقی به این سوال بدهیم که: آیا هیدروکینون سرطان زاست؟ همان گونه که متوجه شدید، این کرم با ترکیبات خاص خود، در عین حال که رنگدانه‌های پوست را از بین می‌برد، اما احتمال سرطانی شدن سلول‌های پوست را نیز افزایش می‌دهد.
هر چند این روزها شرکت‌های داروسازی سعی کرده‌اند این کرم را با غلظت کمتری تولید کنند، اما ممکن است هنوز هم عوارض جانبی این کرم در انتظار پوست شما باشند. بنابراین اگر قصد استفاده از پماد هیدروکینول برای جای جوش را دارید، حتماً در این زمینه با پزشک خود در زمینه طریقه استفاده کرم هیدروکینون مشورت نموده و با تایید او شروع به مصرف این کرم نمایید.
طریقه استفاده کرم هیدروکینون به این صورت می‌باشد:

• قبل از آن که شروع به استفاده از کرم هیدروکینول نمایید، پوست خود را با استفاده از ژل‌های مخصوص شستشو داده و تمیز کنید.
• سپس به میزانی که پزشک برای شما مشخص کرده، کرم هیدروکینول را برداشته و آن را بر روی پوست خود استفاده کنید.
• پس از مصرف کرم هیدروکینول حتماً پوست خود را با یک کرم مرطوب کننده‌ای که با پوست شما سازگاری دارد پوشش دهید. چرا که کرم هیدروکینول باعث خشکی شدید پوست شما شده و ممکن است آن را قرمز نماید. بنابراین با یک مرطوب کننده مناسب، از خشکی و قرمزی پوست خود جلوگیری به عمل آورید.
• در طول دوره درمان با کرم هیدروکینول، هنگام بیرون رفتن از خانه حتماً از کرم‌های ضد آفتاب قوی که دارای SPF بالای 30 درصد هستند استفاده کنید.
• حتماً قبل از مصرف این کرم، با پزشک خود در مورد طریقه استفاده کرم هیدروکینون و این که آن را چند بار در روز استفاده نموده و دوره درمان را تا کی ادامه دهید، مشورت نمایید.

 

بهترین جایگزین‌ های پماد هیدروکینول برای جای جوش کدامند؟

پس از آن که به پاسخ سوال ” آیا هیدروکینون سرطان زاست؟” اشاره کردیم، ممکن است برخی از افراد تصمیم بگیرند که از این کرم استفاده نکنند. علاوه بر این مصرف برخی از کرم‌های روشن کننده به خصوص پماد هیدروکینول برای جای جوش، ممکن است خشکی و شکنندگی بسیار زیادی برای پوست به همراه آورد. به همین سبب، برخی از افراد ترجیح می‌دهند به جای مصرف این پماد، از جایگزین آن که ترکیبات شیمیایی کمتری دارند استفاده نمایند.
بهترین جایگزین برای کرم هیدروکینول، محصولاتی هستند که در ترکیبات آن‌ها مواد ارزشمندی مانند آنتی اکسیدان‌ها، ویتامین‌ A و ویتامین C وجود دارد. در این قسمت، برخی از بهترین ضد لک‌هایی که به عنوان جایگزین پماد هیدروکینول شناخته شده‌اند را به شما عزیزان معرفی می‌کنیم:

عصاره شیرین بیان
کرم ویتامین C
آربوتین
کوجیک اسید
رزورسینول
آزلائیک اسید

ترکیب هیدروکینون و زینک اکساید و اثرات آن برای پوست

گاهی اوقات ممکن است متخصص پوست یا پزشک داروساز، برای رفع آثار بر جای مانده از جوش، ترکیب هیدروکینون و زینک اکساید را به شما پیشنهاد دهند. زینک اکساید یکی از موادی است که معمولاً در بسیاری از کرم‌های ضد آفتاب یافت می‌شود. این ماده نور خورشید را بازتاب نموده و از آسیب اشعه‌های مضر نور خورشید برای پوست جلوگیری به عمل می‌آورد.
همان گونه که تا پیش از این اشاره کردیم، پماد هیدروکینون با از بین بردن رنگدانه‌های پوست، آن را در برابر اشعه‌های مضر نور خورشید آسیب پذیر می‌کند. بنابراین اگر این کرم به تنهایی بر روی پوست استفاده شود و شخص پس از آن در معرض تابش نور خورشید قرار گیرد، بدون شک آسیب‌های جبران ناپذیری برای پوست او به همراه می‌آورد.
بنابراین برخی از شرکت‌های تولید کننده محصولات مراقبت از پوست و یا افرادی که به عنوان پزشک داروساز به فعالیت مشغول هستند، تلاش کرده‌اند تا با ترکیب هیدروکینون و زینک اکساید، آسیب‌های این کرم را به حداقل خود برسانند.‌ با این حال ما به شما عزیزان پیشنهاد می‌کنیم قبل از مصرف پماد هیدروکینول برای جای جوش یا ترکیب هیدروکینون و زینک اکساید حتماً با یک متخصص پوست حاذق و با تجربه مشورت کنید.

 

در هنگام مصرف پماد هیدروکینول برای جای جوش به این نکات توجه کنید

اگر شما عزیزان تصمیم گرفته‌اید که برای از بین بردن آثار بر جای مانده از جوش بر روی پوست خود از پماد هیدروکینول استفاده کنید، باید به نکات مهمی توجه نمایید. ما در ادامه مطلب، این نکات را با شما عزیزان در میان می‌گذاریم تا با رعایت آن، از آسیب دیدن پوست خود جلوگیری به عمل آورید:

1. ابتدا کرم را بر روی یکی از قسمت‌های سالم پوست خود امتحان کنید
طریقه استفاده کرم هیدروکینون به این صورت است که ابتدا آن را بر روی یکی از قسمت‌های سالم پوست خود قرار دهید. اگر پس از گذشت 24 ساعت، هیچ نوع عوارض جانبی بر روی پوست خود مشاهده نکردید، آن زمان شروع به استفاده از این کرم بر روی آثار برجای مانده از جوش نمایید. اما فراموش نکنید که اگر حالت‌هایی مانند ورم، تاول، سوزش، خارش و قرمزی پوست را مشاهده کردید، از مصرف این کرم خودداری نموده و موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.

2. در هنگام استفاده از این کرم، مصرف محصولات پراکسیدی را کنار بگذارید
فراموش نکنید که استفاده همزمان از کرم هیدروکینول با برخی از محصولات پراکسیدی، می‌تواند عوارضی برای پوست شما به همراه آورد. برخی از بیماران همزمان با مصرف کرم هیدروکینول از محصولاتی که حاوی موادی مانند بنزوئیل پراکسید، هیدروژن پراکسید و سایر ترکیبات پراکسیدی استفاده کردند. نتیجه‌ای که در نهایت به دست آمد، به وجود آمدن لکه‌های تیره‌ بر روی پوست است که ممکن است به سختی بتوان آن را برطرف نمود. اگر به اشتباه این دو محصول را با همدیگر مصرف کردید، حتماً پوست خود را با استفاده از آب و صابون شسته و تمیز کنید.

3. مراقب واکنش‌های حساسیتی پوست خود باشید
در ترکیبات کرم هیدروکینول ممکن است از موادی مانند سدیم متابی سولفیت استفاده شده باشد. این ماده ممکن است برای پوست شما واکنش‌های حساسیتی و آلرژیکی شدیدی به وجود آورد. بنابراین قبل از هر کاری، در مورد طریق استفاده کرم هیدروکینول با پزشک خود مشورت نمایید. همچنان اگر هر نوع واکنش آلرژیکی بر روی پوست خود مشاهده کردید، حتماً پزشک متخصص خود را در جریان قرار دهید.

4. استفاده از کرم هیدروکینول در دوران بارداری و شیردهی ممنوع
فراموش نکنید که اگر در دوران بارداری و یا شیردهی به سر می‌برید، به هیچ عنوان نباید از کرم‌ها و پمادهای حاوی هیدروکینول استفاده کنید.‌ ممکن است ترکیبات این کرم بر روی جنین و یا شیر شما تاثیرات منفی بر جای بگذارد. بنابراین برای استفاده از این کرم، صبر کنید تا دوران بارداری و شیردهی شما به پایان رسیده و سپس با مشورت پزشک متخصص خویش، استفاده از این کرم را شروع کنید.

5. از کرم هیدروکینول تنها بر روی قسمتی از پوست که لکه و جای جوش دارد استفاده کنید
همان گونه که پیش از این اشاره کردیم، کرم هیدروکینول سلول‌هایی که حاوی تولید رنگدانه یا همان ملانین هستند را از بین برده و به این صورت لکه‌های پوستی را از بین می‌برد. بنابراین فراموش نکنید که از این کرم تنها بر روی قسمت‌هایی از پوست خود که دارای لکه و جای جوش هستند استفاده کنید. در غیر این صورت ممکن است قسمت‌هایی از پوست شما که هیچ نوع لکه‌ای ندارند، بیش از اندازه سفید شوند.

6. در هنگام مصرف این کرم، در معرض تابش نور خورشید قرار نگیرید
مصرف کرم هیدروکینول، پوست ما را نسبت به نور خورشید حساس می‌کند. بنابراین اشعه‌های مضری مانند اشعه ماوراء بنفش، بیش از پیش به پوست ما آسیب می‌رسانند. بنابراین تا زمانی که تحت درمان با کرم هیدروکینول هستید، از قرار گرفتن برای مدت زمان طولانی در معرض تابش نور خورشید، بپرهیزید. همچنین اگر مجبور شدید از خانه بیرون بروید، حتماً از کرم‌های ضد آفتاب با کیفیت و استاندارد استفاده نمایید.

 

نتایج پماد هیدروکینول برای جای جوش چه زمانی مشخص می‌ شوند؟

بدون شک تمامی افرادی که از محصولات مراقبت پوستی برای رفع مشکلات پوست خود استفاده می‌کنند، دوست دارند تا چه سریع‌تر نتایج مصرف این محصولات را بر روی پوست خود مشاهده کنند. این موضوع در مورد پماد هیدروکینول نیز کاملاً صادق است. معمولاً بسیاری از بیماران، علاوه بر این که در مورد طریقه استفاده کرم هیدروکینون از پزشک خود سوال می‌کنند، در مورد مدت زمان ظاهر شدن نتایج آن نیز همواره پر از سوال هستند.
تجربه نشان دهنده آن است که پس از گذشت 4 هفته که از کرم هیدروکینول استفاده کردید، نتایج آن بر روی پوست شما ظاهر می‌شوند. البته این موضوع به شرط آن است که دقیقاً بر اساس آن زمانی که پزشک برای شما تعیین کرده و به صورت منظم از این کرم استفاده کنید. گاهی اوقات پزشکان به بیماران خود پیشنهاد می‌کنند که برای مشاهده نتایج قطعی کرم هیدروکینول، باید دوره درمان خود را تا مدت 3 ماده ادامه دهند.
البته فراموش نکنید که اگر پس از گذشت این مدت، هیچ تغییری بر روی پوست شما به وجود نیامد، حتماً مصرف کرم را قطع نمایید. شما هرگز نباید بیشتر از زمانی که پزشک برای شما تعیین کرده (که حداکثر 3 ماه است) از کرم هیدروکینول استفاده کنید.
چرا که ممکن است بر روی پوست شما رنگدانه های آبی مایل به سیاه ظاهر شده و پوست شما با آسیب‌های فراوانی مواجه شود. همچنین اگر تصمیم گرفتید که دوباره از کرم هیدروکینول استفاده کنید، باید صبر کنید که دو الی سه ماه از آخرین زمانی که کرم هیدروکینول را بر روی پوست خود استفاده کرده بودید، سپری شود.

سخن پایانی

یکی از مشکلات ناخوشایند و آزار دهنده‌ای که ممکن است برای پوست صورت ما به وجود آید، باقی ماندن آثار جوش بر روی پوست است. گاهی اوقات جوش های بزرگ که دارای التهاب زیادی هستند، پس از آن که به کلی از بین رفتن، آثار خود را با لکه‌های تیره بر روی پوست ما برجای می‌گذارند. این آثار جلوه‌ای ناخوشایند با خود به همراه دارند و زیبایی پوست ما را از بین می‌برند.
این روز‌ها روش‌های درمانی بسیار زیادی برای رفع جای جوش وجود دارند که یکی از آن‌ها، پماد هیدروکینول است. ما با ارائه این مقاله تلاش کردیم تا شما را با پماد هیدروکینول برای جای جوش آشنا کنیم. در مورد ترکیبات اصلی این کرم و همچنین عوارضی که ممکن است برای پوست شما به همراه آورند صحبت کردیم. در ادامه نیز نکاتی را که باید در هنگام مصرف این کرم مد نظر قرار دهید، برای شما عزیزان بیان کردیم.
در نهایت باید به این موضوع اشاره کنیم که اگر قصد دارید از کرم هیدروکینون برای رفع آثار برجای مانده از جوش خود استفاده کنید، حتماً با پزشک خود مشورت نموده و تحت نظر او از این کرم استفاده کنید.