پدیدار شدن لکههای قهوهای روی پوست به دلیل تجمع ملانین در اثر تولید بیش از حد خواهد بود. پوستی که برای مدت زمان طولانی در معرض نور خورشید قرار دارد یا به طور مکرر برنزه شده بیشتر مستعد بروز لکههای قهوهای است. بروز این لکهها به خودی خود عارضهای ندارد اما در صورت پدیدار شدن ملانوم بدخیم داخل این لکهها ریسک تشخیص این بیماری را با مشکل مواجه میسازد. از همین رو ضروری است برای بررسی کلیه تغییرات پوستی از جمله لکه های تیره روی پوست بدن و لکه های قهوه ای جای جوش افراد به پزشک متخصص مراجعه نمایند و به طور منظم تحت نظارت وی باشند تا از عدم سرطانی بودن این لکهها اطمینان حاصل نمایند.
فهرست مطالب
- 1 لکههای قهوهای روی پوست
- 2 انواع لکههای قهوهای روی پوست
- 3 زمان ضروری مراجعه به دکتر برای لکههای قهوهای روی پوست
- 4 چه افرادی در معرض خطر لکههای قهوهای پوست هستند؟
- 5 علت لکه های قهوه ای روی پوست بدن چيست؟
- 6 عوارض مرتبط با پديداری لکههای قهوهای روی پوست چيست؟
- 7 روشهای تشخيص لکههای قهوهای ناشی از افزايش سن چگونه است؟
- 8 روشهای درمانی لکههای قهوهای روی پوست کدامند؟
- 9 رويکردهای درمانی خانگی برای حذف لکههای قهوهای
- 10 لکه های تيره روی پوست بدن چگونه ايجاد می شوند؟
- 11 سريع ترين راه از بين بردن لک صورت کدام است؟
- 12 روش از بين بردن لکه های قهوه ای جای جوش کدامند؟
لکههای قهوهای روی پوست
با افزایش سن، معمولاً لکههای قهوهای روی پوست نواحی مختلفی از جمله صورت و پشت دستها پدیدار میگردد که ظاهری ناخوشایند دارند. لکههای قهوهای در اثر بسط و رشد بیش از حد رنگدانه در لایهی فوقانی سطح پوست بروز کرده و احتمال دارد به شکل یک خال بزرگ به نظر برسد.
احتمال دارد تنها یک لکه در پوست فرد پدیدار شود و یا چند لکه به طور همزمان بروز کند. برخی افراد به دلیل داشتن پیشینه ارثی بیشتر از سایرین مستعد ابتلا به لکههای قهوهای هستند. شیوع لکههای قهوهای در میانسالان خصوصاً آن دسته از میانسالانی که زمان بسیاری را در معرض نور خورشید قرار گرفته اند، بیشتر است.
این لکهها به طور معمول سرطانی نیستند و احتمالاً سرطانی شدن آنها نیز بعید است. با این حال نگرانی اصلی در خصوص این لکهها آن است که در موارد نادر چنین لکههایی میتوانند تشخیص سرطان پوست را دشوارتر سازند.
علت دیگر بروز لک قهوهای در کودکان، نوجوانان و جوانان میتواند به دلیل کک و مک بروز کند، در زنان لک ملاسما یا ماسک حاملگی و کلوآسما به دلیل علل هورمونی بروز کند.
انواع لکههای قهوهای روی پوست
علائم لکههای ناشی از افزایش سن:
بروز لکههای قهوهای روی پوست که به دلیل افزایش سن پدیدار میشوند قادرند هر نوع پوستی را تحت تاثیر خود قرار دهند، با این حال این لکهها در بزرگسالان دارای پوست روشن بیشتر دیده میشوند. بر خلاف کک و مک که در کودکان رایج است و با پرهیز از قرار گیری در معرض نور خورشید محو میشوند، لکههای ناشی از افزایش سن محو نمیشوند.
لکههای قهوهای:
- سطوحی مسطح و بیضی شکل با رنگدانه بیش از حد هستند.
- معمولاً به رنگ قهوهای مایل به زرد تا تیره هستند.
- روی نواحی از پوست در طول سالها بیشترین میزان قرار گیری در معرض نور خورشید را داشته از جمله پشت دستها، بالای پاها، صورت، شانهها و قسمت بالای کمر رخ میدهد.
- دارای اندازه یک کک کوچک تا حدود 1/2 اینچ (13 میلی متر) عرض هستند.
- میتوانند گروهی بروز کرده و واضحتر به نظر برسند.
لک قهوهای ناشی از کک و مک:
در رنج سنی جوانان، نوجوانان و کودکان عامل اصلی بروز لک قهوهای روی پوست میتواند کک و مک باشد. این لکها که به شکل دایرهای روی سطح پوست در معرض نور خورشید بروز میکنند در افراد با پوست روشن که با نور خورشید میسوزاند بیشتر پددیدار میشود. این لکها در اثر تولید بیش از حد ملانین در پوست بروز میکند.
لکهای هورمونی ملاسما، ماسک حاملگی و کلوآسما:
لکههای هورمونی شامل ملاسما، ماسک حاملگی و کلوآسما هستند که میتوانند در اثر تغییرات هورمونی ایجاد شده طی فرآیند بارداری زنان منجر به ایجاد لکهای قهوهای روی سطح پوست گردند. این لکها به طور معمول در ناحیه صورت مادر باردار پدید میآیند.
متغییرهای متعددی در ایجاد چنین لکای موثر میباشند که شامل نور خورشید، اختلالات غده تروئید، مصرف قرصهای ضدبارداری و غیره خواهد شد.
زمان ضروری مراجعه به دکتر برای لکههای قهوهای روی پوست
لکههای قهوهای روی پوست نیازی به مراقبت پزشکی ندارند. با این حال میتوانید از پزشک خود بخواهید لکههایی را که سیاه شده یا ظاهرشان تغییر کرده را بررسی کنند. این تغییرات میتواند نشانهای از ملانوم، شکل جدی سرطان پوست باشد.
بهتر است هر گونه تغییر پوستی جدید توسط پزشک ارزیابی شود، به خصوص اگر لکهای سیاه شده، از نظر سایزی رشد کرده، دارای حاشیه نامنظم بوده و یا دارای ترکیبی غیرعادی از رنگها است و خونریزی دارد ضروری است به دقت توسط پزشک بررسی شود تا از سرطانی نبودن آن اطمینان حاصل کنید.
چه افرادی در معرض خطر لکههای قهوهای پوست هستند؟
افراد در هر سن، جنس یا نژادی ممکن است دچار لکههای قهوهای روی پوست شوند. با این حال، لکههای مرتبط با افزایش سن در افرادی که عوامل خطر خاصی دارند، شایع تر میباشد. این عوامل خطر شامل:
- سن بالای 40 سال
- داشتن پوست روشن
- داشتن سابقه قرار گیری مکرر در معرض آفتاب
- داشتن سابقه استفاده مکرر از تخت برنزه کننده
- ژنتیک و سوابق خانوادگی (کک و مک و ملاسما)
- بارداری یا مصرف داروهای هورمونی
- مشکلات سیکل قاعدگی و مشکلات هورمونی
- استفاده از سولاریوم، لامپ مهتابی و کم مصرف
علت لکه های قهوه ای روی پوست بدن چيست؟
لکههای قهوهای روی پوست در اثر فعالیت بیش از حد سلولهای رنگدانه ایجاد میشوند. اشعه ماوراء بنفش (UV) با تسریع تولید ملانین به عنوان یک رنگدانهی طبیعی به پوست رنگ میبخشد. روی پوستی که سالها در معرض نور خورشید قرار گرفته، لکههای پیری در اثر تجمع ملانین یا تولید انبوه آن پدیدار میشوند.
استفاده از لامپها و تختهای برنزه کننده تجاری نیز میتواند باعث ایجاد لکههای قهوهای شود.
عواملی که ریسک ابتلا به لکههای قهوهای را بالا میبرد شامل دو مورد ذیل است:
- داشتن پوست روشن
- داشتن سابقه قرارگیری مکرر یا شدید در معرض نور خورشید یا بروز آفتاب سوختگی
عوارض مرتبط با پديداری لکههای قهوهای روی پوست چيست؟
پدیداری لکههای قهوهای روی پوست که در اثر افزایش سن بروز میکنند معمولاً مضر نیستند، با این حال باید به متخصص پوست مراجعه کنید تا با انجام معاینه تخصصی هر گونه تغییر پوست شما را زیر نظر داشته باشند.
پزشک ممکن است با بررسی متوجه ملانوم بدخیم شود که شبیه به لکههای قهوهای به نظر میرسد و علامت هشدار دهنده برای ملانوم (سرطان پوست) است. احتمال رشد یک ملانوم بدخیم در یک لکه قهوهای که قبلاً داشتید وجود دارد. بسیار حائز اهمیت است که به طور منظم به متخصص پوست مراجعه کنید تا بررسی لکهها از احتمال وجود ملانوم بدخیم مطمئن گردید.
روشهای تشخيص لکههای قهوهای ناشی از افزايش سن چگونه است؟
تشخیص لکههای قهوهای روی پوست ممکن است شامل موارد زیر باشد:
ارزیابی بصری:
پزشک معمولاً میتواند با نگاه کردن به پوست بیمار لکههای ناشی از افزایش سن را تشخیص دهد. بسیار مهم است که بتوانید لکههای ناشی از افزایش سن را از سایر اختلالات پوستی متمایز کنید، چرا که روشهای درمانی متفاوت است و استفاده از یک رویکرد درمانی اشتباه ممکن است سایر درمانهای مورد نیاز را به تاخیر بیندازد.
بیوپسی پوست:
پزشک ممکن است برای بررسی در آزمایشگاه آزمایشهای دیگری مانند برداشتن نمونه کوچکی از پوست (بیوپسی پوست) انجام دهد. این کار میتواند به تمایز یک لکه ناشی از سن با سایر بیماریها، مانند ملانوم بدخیم (نوعی سرطان پوست) کمک کند. بیوپسی پوست معمولا در مطب پزشک و با استفاده از بی حس کننده موضعی انجام میشود.
روشهای درمانی لکههای قهوهای روی پوست کدامند؟
چنانچه میخواهید پدیدار شدن لکههای ناشی از افزایش سن روی پوست کمتر دیده شوند، درمانهایی برای روشن کردن یا از بین بردن آنها در دسترس است. از آنجایی که رنگدانه در پایه اپیدرم – بالاترین لایه پوست – قرار دارد، هر روش درمانی برای روشن کردن لکههای پیری باید به این لایه از پوست نفوذ کند. درمان لکههای قهوهای روی پوست شامل موارد ذیل میشود:
داروها:
استفاده از کرمهای سفید کننده تجویزی (هیدروکینون) به شکل مجزا یا همزمان با رتینوئیدها (ترتینوئین) و یک استروئید خفیف احتمالاً به تدریج و در طی چند ماه قادر به محو کردن لکهها خواهد بود. این رویکردهای درمانی احتمالاً باعث خارش، قرمزی، سوزش یا خشکی موقت پوست شوند.
لیزر و درمان با پالس شدید نور:
برخی از لیزرها و درمانها با پالس شدید نور، ملانوسیت را به عنوان سلول تولیدکننده ملانین بی هیچ آسیبی به سطح پوست از بین میبرند. این رویکردها معمولاً به دو تا سه جلسه زمان نیاز دارند. لیزرهای آسیب زا (ابلاتیو) لایه بالایی پوست یا همان اپیدرم را برمیدارند.
انجماد (کرایوتراپی):
این روش با استفاده از یک سواب دارای نوک پنبه جهت استفاده از نیتروژن مایع به مدت پنج ثانیه یا کمتر قادر به درمان لکه است. این رویکرد درمانی رنگدانههای اضافی را از بین میبرد.
با بهبود ناحیهای که رنگدانههای اضافیش از بین رفته، پوست روشنتر به نظر خواهد رسید. انجماد با اسپری احتمالاً روی ناحیه کوچکی از لکهها استفاده شود. این درمان ممکن است به طور موقت پوست را تحریک کرده و ریسک محدودی از بروز اسکار یا تغییر رنگ دائمی ایجاد کند.
درم ابریژن:
درم ابریژن با یک برس که دارای چرخش سریع است لایه سطحی پوست را میسابد و پوست جدید جایگزین رشد میکند. احتمال دارد لازم باشد این رویکرد درمانی را بیش از یک بار انجام دهید. عوارض جانبی احتمالی چنین رویکرد درمانی شامل بروز قرمزی موقت، جای زخم و تورم خواهد بود. ممکن است چند ماه طول بکشد تا رنگ صورتی محو شود.
میکرودرم ابریژن:
میکرودرم ابریژن نسبت به درم ابریژن روشی کم تهاجم است. این رویکرد درمانی قادر است لکههای خفیف پوستی را از بین برده و ظاهری صافتر بر جای بگذارد. احتمالا برای دستیابی به نتایج متوسط و موقتی به مجموعهای از اقدامات در طول ماهها نیاز خواهید داشت. احتمال دارد در نواحی تحت درمان تاحدی متوجه قرمزی یا احساس سوزش خفیف شوید. توجه داشته باشید که در صورت داشتن روزاسه یا رگهای قرمز ریز روی صورت، این روش میتواند وضعیت را بدتر کند.
لایه برداری شیمیایی:
این روش شامل استفاده از یک محلول شیمیایی روی پوست برای برداشتن لایههای بالایی است. پس از برداشتن لایه بالایی پوستهای جدید و صافتر جای آن را میگیرند.
عوارض جانبی احتمالی در این روش به احتمال بسیار شامل ایجاد زخم، عفونت و تیرگی و روشن شدن رنگ پوست خواهد بود. قرمزی تا چند هفته ادامه دارد. ممکن است قبل از مشاهده هر گونه نتیجهای به چندین جلسه درمان نیاز داشته باشید.
آن دسته از درمانهای لکههای قهوهای که با حذف لایه پوست همراه است معمولاً در مطب پزشک انجام میشوند و نیازی به بستری شدن ندارند. طول هر روش و مدت زمان لازم برای مشاهده نتایج از هفته ها تا ماه ها متفاوت است.
پس از انجام هر یک از این روشهای درمانی، ضروری در صورت خروج از منزل از کرم ضد آفتاب با طیف وسیع با فاکتور محافظت در برابر آفتاب (SPF) حداقل 30 استفاده کنید و لباسهای محافظ و مناسب بپوشید.
رويکردهای درمانی خانگی برای حذف لکههای قهوهای
درمانهای خانگی برای لکه قهوه ای روی پوست شامل استفاده از کرمهای بدون نسخه است که برای از بین بردن لکههای قهوهای در بازار عرضه میشوند. با این حال، این کرمها به اندازه کرمهای تجویزی قوی نیستند. آنها ممکن است به طور موثر رنگدانههای اضافی پوست را از بین ببرند یا نبرند.
اگر میخواهید از کرمهای بدون نسخه استفاده کنید، کرمی را انتخاب کنید که حاوی هیدروکینون، دئوکسی بوتین، اسید گلیکولیک، آلفا هیدروکسی اسید یا اسید کوجیک باشد. لوازم آرایشی قادر به از بین بردن لکههای قهوهای نیستند، بلکه صرفاً آنها را میپوشانند.
لکه های تيره روی پوست بدن چگونه ايجاد می شوند؟
علت بروز لکه های تیره روی پوست بدن به دلیل افزایش سطح تولید ملانوسیت در بدن است که در اثر عوامل مختلفی چون مصرف برخی داروها از جمله داروهای شیمی درمانی، قرارگیری در معرض نور خورشید، برخی بیماریهای نادر از جمله آدیسون (مشکل مرتبط با غدد درون ریز کلیه)، تغییرات هورمونی ناشی از بارداری، التهاب پوست و غیره بروز کند.
لکه های تیره روی پوست با توجه به علت بروز و محل و شدت آن نیازمند درمانهای متفاوتی هستند که تنها میبایست از سوی دکتر متخصص پوست و مو تشخیص داده و درمان شوند.
سريع ترين راه از بين بردن لک صورت کدام است؟
رویکردهای متفاوتی برای از بین بردن لک صورت وجود دارد اما سریع ترین راه از بین بردن لک صورت به اتفاق نظر کلیه متخصصان پوست و زیبایی اتخاذ روتین پاکسازی پوست از سلولهای مرده و آلودگیها، استفاده از کرم ضدآفتاب برای جلوگیری از سوختن پوست، فیشیال یا بخور پوست، نوشیدن کافی آب و حفظ رژیم غذایی مناسب است.
راهکارهای خانگی متعددی با این ادعا که سریع ترین روش از بین بردن لک صورت هستند، معرفی میشوند. از بکارگیری آب سیب زمینی گرفته تا ماسک جوانه گندم، سفیده تخم مرغ و یا ماسک اما بیشک هیچ یک از آنها به اندازه رویکردهای پیشگیرانه موثر نخواهند بود.
روش از بين بردن لکه های قهوه ای جای جوش کدامند؟
راهکارهای متعددی برای حذف لکههای قهوهای جای جوش وجود دارد که شامل استفاده از داروهای موضعی از جمله کرمها یا لوسیونها و داورهای خوراکی چون هیدروکینون و رتینوئیدها، محصولات ضدلک، انجام لایه برداریهای شیمیایی، میکرودرم ابریژن و لیزر خواهد بود.
بهترین روش برای از بین بردن لکه های قهوه ای جای جوش بسته به میزان لکهها روی پوست، پراکندگی لکهها، نوع پوست، تشخیص پزشک بستگی دارد.
لکههای قهوهای جای جوش روی صورت یا بدن به دلیل ایجاد ظاهری نازیبا و تیره سازی پوست حتما باید در اسرع وقت رفع شده و طبق نظر پزشک متخصص درمان شود.
سخن پایانی
بروز لکههای قهوهای روی پوست در اثر افزایش سن و قرار گرفتن فرد در معرض نور خورشید احتمالاً روی دهد. این لکههای به طور معمول فاقد هر گونه خطر میباشند اما باید همواره تحت نظر پزشک متخصص باشند تا در صورت بروز بیماری ملانوم بدخیم داخل چنین لکههایی به موقع متوجه آن شود تا تحت درمان قرار گیرند.
لکه قهوه ای روی پوست علل متنوعی دارند و تشخیص و درمان آنها در حیطه وظایف متخصص پوست میباشد. ضروری است از درمان خودسرانه این موارد به روشهای غیرتخصصی میتواند افراد را دچار عوارض بلندمدت مثل سوختگی، لکهای عمیقتر و بزرگتری سازد که درمان آنها نیازمند زمان و هزینه مضاعف است.
ضروری است درمان این لکهها تحت نظارت پزشک متخصص انجام شود تا از بروز عفونت و سایر مشکلات مرتبط پیشگیری شود. مرکز فوق تخصصی ما با هدف ارائه بهترین و ایمنترین رویکردهای درمانی در سریعترین زمان به رفع این لکهها به صورت موفقیت آمیز اقدام مینماید.